fysio di bario 1 500hor

Bent u mindervalide? Aha. Motorisch of geestelijk? En in dat eerste geval, bent u dan visueel of auditief gehandicapt, of heeft u ernstige allergieën of afwijkende lichaamsmaten? En was u geestelijk mindervalide, kwam dat dan door een verstandelijke handicap of heeft u psychische problemen, of misschien een taal- of leesprobleem bijvoorbeeld?

Flauw? Nee hoor. Mindervalide kun je écht op duizend-en-een manieren zijn. Des te moeilijker is het dus om voor ‘de groep’ te bepalen welke straat of welk gebouw toegankelijk is en welke niet. Want iemand die zich halfzijdig verlamd toch met een stok weet voort te bewegen, gaat geheid op zijn gezicht over de ribbels die voor blinden en slechtzienden in de vloer zijn aangebracht. Een een schuine helling voor de deur is fijn voor iemand in een rolstoel maar voor iemand die loopt bijzonder moeilijk, als je bijvoorbeeld een klapvoet hebt.

Doe je het dus nooit goed als je als ondernemer of overheid je gebouwen zo probeert in te richten dat iedereen er gebruik van kan maken? Jawel. Elke mindervalide begrijpt dat er nu eenmaal gekozen moet worden voor de grote gemendeler. Maar hoe dan?

Er zijn wetenschappelijke bureaus die zich bezighouden met mindervalidenproblematiek en zich er al jaren lang over buigen. Deze informatie gaan wij proberen te bundelen zodat er hier universele lijsten komen te staan met eisen waaraan openbare plaatsen aan zouden moeten voldoen op het gebied van toegankelijkheid.

Eigenaars of managers van openbare ruimten en gebouwen op Bonaire kunnen binnenkort zelf de checklist op de website van MiVaBop invullen. U kunt zo direct zien waar u, met uw beperking, wel of geen gebruik van kunt maken. Staat uw bestemming er niet tussen? Laat het ons dan weten. Staat hij er wel tussen maar zijn er geen gegevens ingevuld? Spreek dan de betreffende ondernemer of organisatie erop aan.

0
Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *