Alle partijen die ook maar iets met mindervalidenbeleid op Bonaire te maken hebben, komen op donderdag 14 juni bijeen om te praten over de modernisering van dit beleid. Deze conferentie wordt georganiseerd door de belangenvereniging voor mindervaliden op Bonaire MiVaBo.

Onder anderen beleidsmakers op het gebied van gezondheidszorg, maar ook bijvoorbeeld de politie, het Bureau voor Toerisme en Stinapa komen bijeen om te praten over de emancipatie van Bonairianen met een handicap, hoe licht of hoe zwaar ook. MiVaBo strijdt al jaren voor meer regels en betere voorzieningen voor mindervaliden, zodat deze mensen een zo normaal mogelijk leven kunnen leiden. Een eenvoudig voorbeeld is het kunnen doen van de eigen boodschappen, het regelen van de eigen bankzaken in het bankgebouw of terecht kunnen op school en de buitenschoolse opvang. De dagelijkse dingen dus, waarmee de meeste mensen geen problemen hebben.

Zo wil MiVaBo op meer plaatsen gehandicaptenparkeerplaatsen. En door aanpassing van de Wegenverkeerswet kan de politie optreden tegen mensen die ten onrechte op zo’n parkeerplaats gaan staan. Bij alle openbare gebouwen zou rekening moeten worden gehouden met gehandicapten door letterlijk de drempels weg te halen. MiVaBo werkt eraan dat winkeliers hun shops beter toegankelijk maken en deelt het MiVaBo-keurmerk uit als zij aan de eisen voldoen.

Het doel van de conferentie is beleidsmakers, politici, mensen uit de zorg en andere partijen aan het denken te zetten over het belang van een goed beleid op dit gebied. ,,In Nederland is het de laatste jaren al in de wet vastgelegd dat openbare gebouwen toegankelijk moeten zijn. In de VS gaan ze nog veel verder met hun regels op dit gebied’’, aldus het bestuur van MiVaBo, dat overigens per se geen kopie wil van welke wetten van welk land dan ook.

,,We moeten het zelf ontwikkelen. Bonaire is een bijzonder eiland. Mensen zijn hulpvaardig, vele malen meer zelfs dan op veel andere plaatsen in de wereld. Dat is heel belangrijk maar niet het enige waar het om draait. Hulp is fijn, maar als mindervalide wil je op een bepaald moment je zelfstandigheid graag terug. En voor zover dat te regelen valt, vinden wij dat dat ook geregeld moet worden. Wij zijn erg benieuwd in hoeverre al onze conferentiebezoekers het hiermee eens zijn’’, aldus het bestuur van MiVaBo.

De conferentie wordt gehouden in een zaal bij Divi Flamingo Resort. MiVaBo is daar graag. ,,Divi Flamingo is een van de meest aangepaste vakantieverblijven op het eiland’’, aldus MiVaBo. ,,De lokale bevolking heeft hier niet direct iets aan maar toch vinden wij dit heel belangrijk. Ook onder toeristen zijn veel mindervaliden. Zij zijn belangrijk voor het eiland en dus nemen wij het ook voor hen op.’’

MiVaBo timmert behoorlijk aan de weg met deze conferentie, waar zo’n 35 van de belangrijkste beleidsmakers van het eiland bij elkaar zullen komen. Vrijwil iedereen die was uitgenodigd, heeft hier positief op gereageerd. MiVaBo houdt de conferentie bewust kleinschalig om tot betere resultaten te kunnen komen. Het is de eerste keer dat de stichting iets dergelijks organiseert, verder bestaan de werkzaamheden vooruit uit individuele lobbywerkzaamheden richting de politiek en andere belangrijke partijen in de vorm van brieven en persoonlijke gesprekken. Verder werkt MiVaBo aan haar eigen informatievoorziening middels de nieuwe website die nog voor de conferentie online zal gaan: www.mivabo.org. Hierover volgt nader bericht.

0
Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *