MiVaBo, de stichting die strijdt voor een moderner mindervalidenbeleid op Bonaire, is gisteren online gegaan. De website, www.mivabo.org, is interessant voor iedereen die een handicap heeft, familie of vrienden heeft met een handicap of beroepsmatig met mindervalide mensen te maken heeft. Het is de eerste benedenwindse website over mindervaliditeit die niet over inhoudelijke zorg gaat maar over belangenbehartiging.

Op dit moment is er vooral nog informatie te vinden over MiVaBo zelf. De doelstellingen, de activiteiten en een kennismaking met de bestuursleden bijvoorbeeld. Maar er staat ook al op wat de verdere plannen zijn met de site. De website is in het Nederlands geschreven. De vertaling in het Papiaments volgt. Dit is plan 1. Daarnaast kunnen bezoekers alle teksten via Google Translate direct omzetten in een aantal andere talen.

Toegankelijkheid
Voor mensen met een handicap zet MiVaBo binnen enkele maanden de informatie over de toegankelijkheid van allerlei gebouwen en plekken op het eiland op de site. Plan 2 dus. ,,Zij kunnen dan precies zien welke winkel of fysiotherapeutpraktijk een opritje heeft of drempels, en of er parkeerruimte voor de deur is. Zo gaat iemand die slecht kan lopen niet ergens voor niets naartoe. Op de site staat al wel een kaartje van het centrum met daarop de invalidenparkeerplaatsen.

MiVaBowil dat winkeliers, zorginstellingen en vakantieverblijven ook zelf actief op de website gaan melden in hoeverre zij toegankelijk zijn . ,,Het is hun maatschappelijke verantwoordelijkheid om rekening te houden met mensen die bijvoorbeeld niet goed ter been zijn. Ze moeten dan ook zelf, met een inlogmogelijkheid, hun gegevens op de website achterlaten. Wij controleren daarna de informatie natuurlijk wel’’, aldus het bestuur van MiVaBo. Deze lijst ‘Waar Kan Ik Komen En Waar Niet?’ is overigens niet alleen van belang voor Bonairianen zelf, maar ook voor toeristen.

Plan 3 is een BLOG te ontwikkelen waarop met regelmaat artikelen, stellingen of vragen zullen worden geplaatst. MiVaBo hoopt uiteraard op veel reacties. Met deze informatie uit de bevolking kan de stichting vervolgens een betere lobby richting de politiek voeren. Zodra deze blog in de lucht is, laat de stichting dit weten via de lokale media.

Dan plan 4: het plaatsen van informatie over mindervalidenbeleid, mogelijkheden, wensen en wetten en regels in andere landen die als voorbeeld zouden kunnen dienen. Dit is bedoeld voor de lokale beleidsmakers, politici en ondernemers zodat zij betere beleidsbeslissingen kunnen nemen.

Positief
,,MiVaBo heeft er nog veel werk aan de komende tijd maar is ervan overtuigd dat zijn activiteiten een positief effect zullen hebben op het welzijn van mindervaliden op Bonaire. ,,Het is goed om rekening te houden met elkaar. Dus voor mensen die de afstand van een verre parkeerplaats naar de supermarkt niet kunnen overbruggen een plekje vrijlaten naast de ingang. En daar dan als valide persoon niet op gaan staan. Ook niet heel even’’, aldus het bestuur.

Bonaire is het eerste van de ABC-eilanden dat een belangenvereniging heeft voor mindervaliden. En dus ook de eerste met een website waarop deze grote groep mensen, zowel inwoners als toeristen, informatie kan vinden en die tegelijkertijd de beleidsmakers en commerciële partijen aanspreekt op hun verantwoordelijkheden. Voor de conferentie van komende donderdag (‘Mindervalidenbeleid op Bonaire, Nu en in de Toekomst’) kwamen er zelfs aanvragen binnen van Curaçao en Aruba om deze bij te wonen. Helaas was er geen plek meer voor de meeste belangstellenden, maar dit heeft MiVaBo wel meteen doen besluiten volgend jaar opnieuw zo’n conferentie te houden, en dan grootser opgezet.

0
Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *